"Tur i oturen"...

Onsdag (6/2). Pappa och J åker till Stockholm. Pappa ska titta till sin mejl-inbox på jobbet, samt vara med på ett litet planeringsmöte efter lunch. Maltes gudmor ThK har lovat att hålla ett öga på J medans pappa är upptagen med detta. När pappa och J kommer av tåget så möter gudmor ThK upp vid Max hamburgerrestaurang på Vasagatan. Strax därefter ansluter också J:s gudfar ToK. När maten är beställd så ringer det på pappas mobil. Det är mamma T som pratat med läkarna, som meddelat att de vill träffa oss båda kl 16, för de har fått tillbaka analyssvaren från Patologen.


Väl på jobbet så kan pappa inte göra så mycket nytta vad gäller mejlen, eftersom nätverket ligger nere. Mötet avlöper dock som planerat och sedan bär det av mot Uppsala i rask takt. Pappa och J anländer till Avd 95B strax efter kl 1630. Läkare CE kommer in på Maltes rum, hälsar vänligt och slår sig ner. I handen har han provsvaret från Patologen. Sedan ger läkare CE oss en något omtumlande information. Denna information gör oss lite överraskade och förvirrade, så det kan hända att vi får justera lite av den redogörelse som nu följer, när vi har träffat läkarna igen i nästa vecka, och haft möjlighet att kunna ställa kontrollfrågor.


Om vi minns rätt så säger CE följande: de första testresultaten indikerade att det skulle kunna röra sig om en lågmalign ("godartad") tumör. De mer avancerade testerna påvisar dock ingen tumörvävnad?! Den stora klumpen med cellvävnad, i form av blod, kalk och diverse annat smått å gott som plockats ut ur Maltes huvud, visar sig vara resultatet av en aneurysm/blodkärlmissbildning, och den operation som Malte har genomgått har förhoppningsvis ställt det mesta till rätta.


Hur Maltes sjukdomshistoria ser ut kan man bara spekulera i så här i efterhand, men ett troligt scenario är att Malte har fötts med en aneurysm/blodkärlsmissbildning i hjärnans högra främre pannlob. Med tanke på den ganska ansenliga mängd blodrester och förkalkningar som fanns i cellklumpen så har Malte under sin första levnadstid antagligen haft en mängd små hjärnblödningar till följd av denna aneurysm/blodkärlsmissbildning. Det som antagligen hände på morgonen den 13/1 var att Malte fick ytterligare en liten hjärnblödning, men denna gång så "tog utrymmet slut" och hans hjärna började således utsättas för ett ohälsosamt tryck, vilket resulterade i de spasmer och kramper som han då uppvisade.


Vi kan, med stora delar av facit i våra händer, bara konstatera att sällan har väl uttrycket "tur i oturen" passat så väl in som under den senaste månadens händelser för vår lille Malte. Malte hade otur och fick RS-viruset, men med rätt så stor sannolikhet så fick ansträngningen som RS-infektionen innebar till effekt att han fick en liten hjärnblödning, som i sin tur gjorde att "hjärntumören" (aneurysmen) upptäcktes. Han hade med andra ord oturen att bli initialt diagnostiserad med en hjärntumör, men som tur är visade det sig att det inte är någon tumör utan en blodkärlsmissbildning. Han har alltså haft oturen att ha en blodkärlsmissbildning i hjärnan, men som tur är så är den upptäckt och åtgärdad. Blodkärlsmissbildningar kan ofta, om de förblir oupptäckta och följer med upp i vuxen ålder orsaka kraftiga hjärnblödningar, som tyvärr alltför ofta resulterar i dödlig utgång.


Vi var mellan eftermiddagen den 13/1 till eftermiddagen den 6/2 föräldrar till en liten kille med en hjärntumör, med allt vad det innebär i form av förtvivlan, ångest, sorg, panik, insikt och acceptans. När vi väntar på besked om vilken typ av tumör som drabbat Malte så får vi alltså beskedet om att det inte är någon tumör? Glädje! Det var en blodkärlsmissbildning. Va? Oro! Ingen fara; den är med största säkerhet åtgärdad i och med operationen och MT-bilderna ser bra ut. Givetvis så kommer Malte nu under en längre tid att följas upp och kontrolleras enligt alla läkekonstens regler.   


Vi anses inte längre behöva bo på Avd 95B, utan vidare vård kan från och med nu, och om inget oförutsett inträffar, ske med bas hemifrån, eftersom vi bor så förhållandevis bra till. Nästa planerade insats är att Maltes stygn ska tas bort på måndag.


(Natten mot söndag, kl 0240) Malte sover bredvid sin pappa. Pappa märker att Malte sover lite oroligt och tänder lampan för att kontrollera att allt är ok - det är det inte. Malte högra ansiktshalva har svullnat upp kraftigt och höger öga är återigen igenmurat. Dessutom har han i sömnen slitit av sig den skyddande bandageringen. Vi ringer Barneurologen, och det visar sig att pappa B:s kompis GL har jour. Han ställer vedertagna kontrollfrågor och ger klartecken åt oss att komma in med Malte. Pappa får stanna hemma hos en sovande Joel medan mamma åker upp med Malte till sjukhuset. Denna utveckling känns inte bra i magen, då konvalescensen börjat så bra. Varför måste det alltid strula? Varför kan vi inte få en lite längre period av lugn och ro, så att livet så smått kan återgå till det normala?


(Natten mot söndag, Kl 0510) Pappa får ett sms: "Kirurgen har varit här och kollat. Han ordinerade nytt tryckförband, sen ska vi avvakta ett tag. Sen har de tagit infektionsprover. Malte har druckit välling och nu sover han. Han somnade i min famn, men ligger nu i högläge i egen säng, för att se om det lättar. Vi blir kvar här och lättar det inte snart så ska de röntga. Vi älskar dig! Kram Malte & T"


Nu får vi avvakta händelseutvecklingen...


(Vi vill passa på och skicka "födelsedagskalashälsningar" till J:s gudmor E, som idag har högtidighållit det faktum att hon fyllt 30 i veckan! Vi hoppas och tror att festen blev fartfylld, lyckad och rolig! Vi hade naturligtvis gärna närvarat, men vi får ta det vid nästa bästa tillfälle. Stora kramar från hela familjen B!)


Kommentarer
Postat av: Victoria

Nu skräms ni, allt är väl OK??

2008-02-08 @ 16:16:27
URL: http://sunnyswede.blogspot.com/
Postat av: Ullis

Hoppas allt är bra med er!

kramar!

2008-02-09 @ 13:04:54
Postat av: Sara & Johan

Vi väntar på "dagens" Malterapport härhemma, hoppas att ni alla mår bra!!

KRAMAR Holmberg/Helander family

2008-02-09 @ 18:35:53
Postat av: Boxarn

Fick just höra en liten uppdatering via Mr DH, låter mycket positivt. Om det är så som han förtstått så är det ju oerhört glädjande.
MVH Johan

2008-02-09 @ 20:47:06
Postat av: Petra J

Känns otroligt skönt att höra de positiva nyheterna! även om det är med lite oro...
Tänker mycket på er!
Många energifyllda kramar till er alla.
//Petra J

2008-02-10 @ 13:23:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0