Kl 13.45: "De vill att ni kommer till Neurointensiven..."

Mamma T och Malte blir väckta kl 06 för att ha god tid på sig att göra Malte i ordning inför den väntande operationen. På schemat står en upprepning av gårdagskvällens noggranna skrubbning. Malte är inte riktigt nöjd med rumstemperaturen i det svala tvättrum de får till sitt förfogande och gnäller och vrider på sig en hel del. Mamma får hjälp av en snäll och hjälpsam undersköterska att få Malte i ordning.

Eftersom Malte är på fastande mage så väljer mamma att inte ta in någon frukost hon heller, och göra honom "olycklig" på grund av hunger. De sätter sig helt enkelt och gosar och kramas tills pappa dyker upp kl 0655.


En stund senare kommer Maltes favoritsjuksköterska K med två kollegor och sätter Emla-salva (bedövningssalva) på fyra olika alternativa platser för operationsnålarna. Malte njuter av att vara i uppmärksamhetens fång denna tidiga morgontimme. Han har till skillnad från sin storebror J ett alldeles strålande morgonhumör. Malte lägger gärna huvudet på sned och ler sitt allra bredaste leende hur nyvaken han än må vara.

Kl 0740 får han en dos lugnande medicinering och fem minuter senare så rullar "kortegen", med Maltes lilla säng längst fram, iväg mot Neurokirurgen. Malte bärs dock av sin pappa och efter några minuter så börjar han "svajja" lite smått i sin pappas armar och blir en "kul kille" som tycker att livet är underbart - "Dizzy feelin' !" Han ler ogenerat mot allt och alla han stöter på på vägen.

Framme vid Neurokirurgen blir vi välkomnade av två stycken operationssköterskor, som hjälper mamma T på med skyddsförkläde och hårskydd.


Hon ska finnas nära Malte, för hans trygghets skull, tills han är sövd. Pappa sätter sig i en stol i förrummet och väntar. Efter ca tio minuter kommer en rödgråten T ut från operationssalen, eskorterad av en sköterska - Malte är nu överlämnad i neurokirurgernas och operationsteamets vård. Det är ingen idé vi försöker beskriva känslan i denna stund, för den går inte att beskriva...  

Hand-i-hand vandrar vi bort till restaurangen vid Ingång 70 för att äta frukost. Eftersom ingen av oss sovit natten som varit, så går vi sedan upp till vårt rum på Barnneurologen, "lägger oss sked" i den smala sängen och kramar om varandra och försöker vila så gott det går. Och det går ganska bra, för vi somnar båda två och vaknar inte till ordentligt förrän strax före kl 13. Då ringer nämligen farbror N och berättar att han och J satt kurs mot sjukhuset och beräknar att de ska vara framme om en halvtimme. Mamma har lovat J att han ska få vara på "Lekterapin" under dagen. Det vill sig nu inte bättre än att J somnar i vagnen på väg till sjukhuset och sover som en stock när de anländer. Pappa, mamma och farbror N tar då en fika med andra anhöriga, patienter och personal på Lekterapin. Vi hinner knappt sätta oss förrän en undersköterska från Barnneurologen kommer in rummet och säger: "De vill att ni kommer till Neurointensiven nu..." Vi tar varandras händer och går iväg med skyndsamma steg. På vägen funderar vi varför operationen gått så fort, jämfört mot vad de antagit att den skulle ta i tidsanspråk. Är det bra eller dåligt?

När vi kommer fram till Neurointensiven så visar det sig att Malte inte är där?! Hjärtat börjar slå lite snabbare innan en sköterska meddelar att: "Han har inte hunnit hit än, utan han är på väg hit nu". Pulsen lugnar sig lite. Vi slår oss ned på några stolar i receptionen och väntar och efter några minuter öppnas automatdörrarna med ett svischande surr och där i en liten säng kommer vår lilla Malte förbirullandes, med en operationssköterska på vardera sida om sängen. Han omges av ett sammelsurium av slangar och hans lilla huvud är inlindat i ett omfattande bandage och i munnen har han sin lilla ljusblåa favoritnapp.


Instinktivt far vi upp och går mot honom, men vi blir hejdade av sköterskorna som säger att han ska komma på plats först, sen får vi träffa honom. Mamma T gråter en skvätt av åsynen, som är rätt så omtumlande, hur förberedd man än tror sig vara. I samma stund som Malte försvinner in bakom dörrarna till observationssalarna så kommer narkosläkaren ut genom samma dörrar. Hon ser glad ut och säger de ord vi förtvivlat längtat efter och hoppats på att få höra ända sen eftermiddagen den 14/1 - "Det har gått bra."  Hon meddelar oxå att kirurgerna snart kommer att komma förbi och ge oss sin syn på operationen. Malte är nu på plats och vi får gå in och träffa honom. På vägen in meddelar även en av de IVA-sjuksköterskor som är satt att vaka över Malte att hon "hört att operationen gått bra". Maltes rum på NIVA är, föga förvånande, belamrat med mängder av medicin-teknisk apparatur. Längst inne i rummet, bakom Malte och all apparatur, har personalen fixat i ordning en mysig liten sänghörna åt den förälder som vakar. Vi har kommit överens om att T tar första passet och att jag byter av henne kl 01 i natt. Inne i övervakningsexpeditionen ser vi nu neurokirurg PE ("Kristus") komma gående i riktning mot vår sal. Han hälsar vänligt på oss, kittlar lite snabbt Malte under fotsulorna för att se reaktionen och ber oss sedan komma med till ett mötesrum. Vi slår oss ner och får veta följande:

- Operationen har gått (mycket) bra.

- När de öppnade upp "skallbenslocket" såg det ut precis som de förväntat sig från röntgenbilderna. Detta underlättar givetvis operationen, med mindre tidsåtgång som föjd.

- Mycket av det som opererades bort var koagulerat blod och förkalkningar som "växt ihop" med tumören.

- De tror och hoppas att de kunnat ta bort hela tumören.

Men...

- Morgondagens magnetröntgen ger besked om de faktiskt lyckats avlägsna hela tumören. Det kan finnas rester kvar. Om så, så får man lägga upp en vidare vård- och åtgärdsplan.

- Test och analys av tumören kvarstår. Det kommer att ta 10-12 dagar innan det beskedet kommer. PE talade om för oss att en mycket elementär analys av tumören gjorts i direkt anslutning till operationen. Denna analys måste man dock ta med en STOR nypa salt, men den indikerar att det kan röra sig om ett "lågmalignt astrocytom", vilket är att tolka som en "godartad" tumör.

Efter mötet med PE så kände både jag och T hur det "knastrade" inom oss. Det var antagligen alla spänningar som släppte på en och samma gång, och vi blev med ens väldigt trötta och utmattade. Det känns som att det kommer ta ett tag att återhämta sig från dessa första dryga två veckors totala anspänning. Och helt avslappnade kommer vi ju inte heller att kunna vara - beskedet från den mer avancerade analysen av tumören kommer ju inte förrän om 10-12 dagar. Dessutom är ju oxå de närmaste dagarna väldigt kritiska för Malte och hans återhämtning. Men vårt stenhårda fokus har ju varit att detta bara m-å-s-t-e sluta bra och med dagens händelser och besked så känner vi att Maltes fajt har tagit ett stort steg i rätt riktning! 

Tack alla för det stöd vi känt idag och alla dagar dessförinnan!

Tack!  

Kommentarer
Postat av: Tussen

ÅHH VAD SKÖNT!

Känner också hur det "knastrar" i min kropp för att spänningarna börjar släppa.
Sitter med ett leende på läpparna och det rinner glädjetårar. Älskade Malte, jag är så glad!

Tusen kramar från gudmor Tussen

2008-01-30 @ 21:42:33
Postat av: Angelica

Åhh, vad glad jag blir över er uppdatering! Vilken lättnad! Jag kan bara tänka mig alla känslor som sköljer över er en sådan här dag! Nu hoppas vi alla att de närmaste dagarna kommer att visa att det här är något som Malte kommer att ta sig igenom och fixa med ett leende på läpparna.
Bamsekramar till er alla!

2008-01-30 @ 22:04:49
Postat av: Ullis

B! Fäller stora glädjetårar. Gud va underbart skönt att höra! och tack för att du orkar meddela oss via bloggen. Förstår att du och T är helt slut av allt.

Hoppas det lilla charmtrollet mår bra när han vaknar. Krama T från mig när du löser av henne.

2008-01-30 @ 22:04:51
Postat av: Ullis S N

Vi är så glada att det har gått bra för Malte idag. Åhh vad härligt! Glädjetårarna rinner ner för mina kinder. Malte du är en riktig kämpe!

Kramar Ullis, Stefan och barnen

2008-01-30 @ 22:14:25
URL: http://malteslivsgnista.blogg.se
Postat av: Karin m familj

Åhh, vad underbara nyheter! Har kollat bloggen hela dagen och blir så otroligt glad över det ni har att berätta. Såklart att allt kommer att gå fint även fortsättningsvis, inget annat finns på kartan!

Många många kramar till er från oss
Karin, Per och Carl

2008-01-30 @ 22:15:05
Postat av: Erik Längnäs

Jag beundrar verkligen er styrka att orka gå igenom den här pärsen och att orka dela med er på bloggen.

Jag tänker på er och håller alla tummar jag kan att hela tumören är borta och att Malte kommer att bli helt återställd!!

Varmaste hälsningarna till er från Erik

2008-01-30 @ 22:26:26
Postat av: Åsa

Vilka underbara nyheter, såååå skönt att höra! Tack för era fantastiska ord på bloggen som berör så många så djupt, även oss som aldrig träffat er. Underbara människor - jag önskar er all lycka även framöver.

Åsa

2008-01-30 @ 22:51:10
Postat av: Johan

Ååååååå vad skönt med goda nyheter, många tankar har gått till er idag. Det du beskrivit om Maltes kämpa-glöd gör att jag inte finner några tvivel på att han kommer att fixa detta galant och komma ut starkare än någonsin i sandlådan inom en snar framtid.
Kramar/ Johan Sara Tova & Alice

2008-01-30 @ 23:32:18
Postat av: fam Schöld

Åh, vad skönt att operationen gick bra.
Ni ska se att Malte fixar resten med bravur.

kramar till er alla

2008-01-31 @ 00:49:23
Postat av: Fam Hilmersson

Gud vsad skönt!
jag läser och gråter (av glädje) och är jätte glad för er skull. Malte är en riktig fajter. Puss och kram från hela familjen.

2008-01-31 @ 05:21:52
Postat av: Linda

Hej! Jag har följt er några dagar nu, tack för att ni delar med er av eran resa !
Jag ryste i hela kroppen när jag läste det här inlägget, jag håller alla mina tummar för er och lillskrutten! Hoppas ni får en lugn och skönt tid nu med bara bra besked!
*kramar om er*

2008-01-31 @ 06:24:10
Postat av: Annika

Vad skönt att operationen gått bra! Håller tumamrna fortsättningsvis också. Ta väl hand om varandra!
Kram Annika och Magnus

2008-01-31 @ 06:46:24
Postat av: Familjen Ek

Vilken lättnad!! Åh, jag känner mig så glad för er skull! Nu släppte lite av anspänningen, nu hoppas vi på att Malte repar sig och på ett positivt besked om 10 dagar.
Kram till er alla♥
Sara m familj

2008-01-31 @ 06:53:29
Postat av: Johanna

Å, vad skönt att allt gått så bra! Jag har tänkt så mycket på er under denna tid. Det kommer att gå bra, så är det.
Vi ger er alla en jättekram!
Johanna, David & Ella

2008-01-31 @ 06:59:05
Postat av: Kattis

Glädje och lättnad!! Tack alla inblandade människor och krafter för att detta har gått bra. Nu hoppas vi på fortsatt goda besked om Malte. Detta kommer han att klara.
Ni finns ju hos honom där - och vi tänker på er hela tiden.
/ Kattis

2008-01-31 @ 07:14:31
Postat av: Fredrik B

Vad skönt att höra! Hoppas hoppas att hela tumören är borta. Vi håller alla tillgängliga tummar och tänker på er!

Fredrik med familj

2008-01-31 @ 07:40:27
Postat av: Nilla, Linus, Jocke och Vera

Vi är lättade och glada att läsa bloggen denna morgon! Han är en riktig tuffing Malte-Moj!Håller tummarna idag med och tänker på Er!
Pussar och kramar till Er alla

2008-01-31 @ 08:21:16
Postat av: Susanne

Tack gode gud (och Jesus och Kristus!) för det! Såå skönt att få läsa att det gått bra.

2008-01-31 @ 08:25:06
Postat av: Eva Hjalmarsson

Underbar läsning. Den bästa hittills.
Idag är det glädjetårar.
Snart ser vi Maltes härliga leende igen.Det kan försätta berg.Det är en stark liten kille och ni är en stark familj.
Tänker på er hela tiden!
/Eva

2008-01-31 @ 09:20:13
Postat av: Ville & Tanja

Underbart!
Vår kärlek till Malte övervinner allt och hoppet är det redskap som kommer att ta oss förbi denna oroliga tid. Vi måste lära oss svåra saker i livet, men det är kärleken som ger oss styrka. Så var starka, skratta mycket och håll kärleken vid liv.

Hjärtliga kramar
Ville, Tanja & Natalie

2008-01-31 @ 12:36:28
Postat av: Lotta Strinnholm med familj

Daniel ringer mig på jobbet nu på morgonen" Det har gått bra, de skriver att operationen gått bra. Jag läste just på bloggen!". Glädje, ren, sann glädje!!!
Tack till de läkare som gjorde jobbet. Tack till högre makter som var med Malte. Har vaknat många gånger i natt av våra Hanna och varje gång tänkt på er och gårdagens operation,känns så skönt att veta att den är avklarad och att det gått bra. Så glad att ni kunde sova lite under tiden och hoppas att ni kan vila lite mer nu. Massor av kärlek från Lotta

2008-01-31 @ 13:13:26
Postat av: Lars

Härligt vilka underbara nyheter, känns i hela kroppen på mig. Martin hälsar så mkt.
Kramar Lars

2008-01-31 @ 13:21:54
Postat av: R i Lsd

Det var underbara nyheter.
God fortsättning!

2008-01-31 @ 19:56:58
Postat av: Anne Timen

När Malte blir stor och fått höra och läsa om den här tiden kommer han ha blivit en kille som vet att uppskatta sånt i livet som kanske inte alla ser: Gatstenen som krossats så där kul eller den utblommade maskrosen som stolt växt upp från "ingenstans" och ingen förstår hur. Det är skönhet och det är livet! Kramar från Anne

2008-01-31 @ 21:53:26
Postat av: caroline

Heja Malte!!

2008-02-01 @ 10:59:56
URL: http://kommenteramera.blogg.se
Postat av: Robert O

Gud vad skönt att höra att operationen gått bra för den lille krigaren. Jag håller tummarna så de blir alldeles blåa för att de har lyckats tagit bort allt. Ni är fantastisk tappra och att ni har styrka att skriva denna blogg !
Stora kramar !

2008-02-01 @ 12:01:47
Postat av: Sara

Fantastiskt! Hoppas med hela mitt hjärta att eran Malte återhämtar sig bra och ni snart kan vara hemma igen och andas ut.

Keep up!

2008-02-01 @ 13:27:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0